Tübitak İkili İşbirliği Projesi Kapsamında Japonya Tokyo Riken Enstitüsü Ziyaret Edildi

14.11.2018

Fakültemiz Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. İbrahim AKALIN’ında araştırmacı olarak yer aldığı "Genetik İskelet Sistemi Hastalıklarının Büyük Ölçekli Genom Çalışması" başlıklı Tübitak Türkiye-Japonya İkili İşbirliği projesi kapsamında ilk yıl ziyareti 13-30 Ekim 2018 tarihlerinde Tokyo-Japonya’ya gerçekleştirildi.

Yürütücülüğünü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Hastalıklar Bilim Dalından Prof. Dr. Nursel ELÇİOĞLU’nun yaptığı proje kapsamında gerçekleşen ziyaret süresince proje ortağı Prof. Dr. Shiro IKEGAWA tarafından RİKEN Enstitüsü İnsan Genetiği Merkezi Kemik ve Eklem Hastalıkları Araştırma Bölümünde bulunan Hücre Kültürü, Sanger Dizileme ile DNA,RNA ve PCR gibi Moleküler Laboratuvarları gezdirildi, uygulanan teknikler ve hücre tipleri gösterildi. Proje ekibinin  görgü ve deneyimlerini artırdıkları ziyarette ayrıca iskelet displazilerine yönelik genotip-fenotip karşılaştırmaları için fonksiyonel çalışmalara yönelik kullanılan ATDL5 hücre serilerini, Transferrin ve Selenit uygulamalarını, kıkırdak benzeri hücre hatları uygulamaları ile lenfosit hücrelerin kıkırdak hücrelere dönüşüm aşamalarını öğrendiklerini belirttiler.

Doç. Dr. İbrahim AKALIN, Projenin Japonya tarafının ilgi alanlarına yönelik araştırma içerikli tanıtım sunumlarının yanı sıra, kendilerinin de arşivlerinden iskelet displazili çeşitli vakalarını sunduklarını, klinik ve radyolojik tanıları üzerine tartıştıklarını belirttiler. Ek olarak, farklı oturumlarda yeni nesil dizileme sonuçlarının istatistiksel analizleri ile NGS tekniği kullanılarak ulaşılan genetik tanısal yaklaşımlar konularında tecrübe edindiklerini belirttiler.

Doç. Dr. İbrahim AKALIN “Japon ortağımız Prof. Dr Shiro IKEGAWA’nın radyolojik danışmanı olan İsklelet Displazileri kitabı yazarlarından ve dünyanın sayılı eksperlerinden Dr. Gen NİSHİMURA’nın liderliğinde Tokyo Institute of Medical Science-IMS hastanesinde iskelet displazilerine yönelik Ortopedi Polikliniği uygulamalarına ve sonrası akşam olgu tartışması toplantısına, Tokyo Üniversitesi Ulusal Çocuk Hastanesi Radyoloji Kliniği  İskelet displazisi toplantısına ve Tokyo dışında da Yokohoma da Kanagawa Children’s Medical Center’da Nöroradyoloji, Pedatri ve Genetik bölümlerinin katıldığı olgu tartışmasına katılarak hem onların ilginç olgularını gördük hem de bazı olgularımızı ilaveten sunduk” dediler. Yokohoma hastanesinde ayrıca,  Yeni Nesil dizileme laboratuvarlarını gezdiklerini ve Myseq cihazını ve analiz aşamalarını gözlemlediler.

Cumhuriyetin 95. Kuruluş yıldönümü münasebetiyle, Tokyo Büyükelçisi Dr. H. Murat MERCAN’ın davetlisi olarak proje ekibiyle birlikte Tokyo 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katıldıklarını belirttiler.

“Bu Japonya ziyaretimiz proje ekibi olarak bilimsel açıdan her iki taraf için de çok olumlu geçmiş olup, yeni ortak çalışma konuları da belirlenmiştir. Üstelik Tıp Fakültesi Dönem IV öğrencilerimizden ve ayrıca Proje Makinesi grubu öğrencilerimden iki öğrencimize de önümüzdeki yaz için RİKEN Enstitüsünde iki aylık yaz stajı ayarlama imkanı da bulduk” diyen Doç.Dr. İbrahim AKALIN yeni çalışma konularıyla ilgili hazırlıklarına döndükten hemen sonra başladıklarını belirttiler.

Göstermiş oldukları bilimsel katkıları ve misafirpervelikleri için Japonya tarafına, kendilerine proje desteği veren TÜBİTAK kurumuna ve bu projesinde yer alma fırsatı veren Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Nursel ELÇİOĞLU ile projeye destek veren Sayın Rektörümüz Prof.Dr. M. İhsan KARAMAN’a teşekkürlerini bildiren öğretim üyemiz Doç. Dr. İbrahim AKALIN’ı ve proje ekibini tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.