Tıp Fakültesi

Proje Pazarı Toplantı Serilerin Beşincisini Prof.Dr.Uğur USLU'nun Sunumuyla Gerçekleştirdik

20.03.2025

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi “Proje Pazarı” Toplantılarının beşincisini gerçekleştirdik

Proje pazarı seri toplantılarından beşincisini 19 Mart 2025 tarihi Çarşamba günü Göztepe Prof.Dr.Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi konferans salonunda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji  Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur USLU'nun tarafından gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Uğur USLU'nun, ''Maggot Debridman Tedavisi başlıklı sunumuyla bilim dünyasında öne çıkan güncel konulara ışık tuttu.

Prof. Dr. Uğur USLU sunumunda;  Larva Debridman Tedavisi (LDT) Biyocerrahi, Biyoterapi, Larva Tedavisi olarak bilinmekte olup, sadece nekrotik doku ile beslenen L. sericata türü sineğinin aseptik birinci ve ikinci dönem larvaları ile süpüratif deri enfeksiyonlarının tedavisidir.

1996 yılında ‘‘Uluslararası Biyoterapi Topluluğu’’ kurulmuştur. 2004 yılında, ABD'deki Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sadece reçeteli tedavi olarak tıbbi larvaların tedarikine izin vermiştir. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), LDT’nin çeşitli yaraların tedavisinde kullanılmasına başlanmıştır.

T.C. Sağlık Bakanlığınca 27 Ekim 2014 tarih ve 29158 sayılı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları yönetmeliğine Sağlık Bakanlığınca Maggot Terapi onay almıştır. 5 Ocak 2024 tarihinden itibaren İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Biltam Araştırma Merkezinde Aseptik Tıbbi Larva Laboratuvarında  gerçekleştirilmektedir.

Klasik tedavilerle karşılaştırıldığında yara bakımında MDT’ nin, basit, güvenli, etkili ve düşük maliyetli olduğu genel olarak kabul edilmektedir.

Aseptik Maggotlar: Nekrotik, İrinli, Akıntılı, Gangrenli yaralarda, Kan dolaşımının yeterli olmadığı yaralarda, Antibakteriyel ilaçların erişiminin sınırlı olduğu derin yaralarda, aylarca antibiyotik tedavisine cevap vermeyen yaralarda,  kötü huylu diabetik ayak ve basınç ülserleri, Sellülit, Nöropati, Parapleji, Hemipleji, Osteomyelit, Mastoidit, Talasemi, Polisitemi, Yanık, Gangren ve apse tedavisinde uygulanmaktadır.

Granülasyon, anjiogenez, antienflamatuvar ve doku oksijenizasyonu ile hücresel mekanizmaları indükler debridman, dezenfeksiyon ve büyüme stimülasyonuyla yara iyileşmesine yardımcı olur. Yaradaki ölü hücrelerin daha hızlı ve etkili bir şekilde ortamdan uzaklaştırılmasını ve çabuk iyileşmeyi sağlar. Salgılanan ve endojen olarak ekspres edilen antimikrobiyal ajanlar aracılığıyla yaraları temizlediğini dile getirdi.

Konuyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Mezuniyet öncesi ve sonrası uzmanık öğrencisi, akademik personelin  katılımına açık olan bu etkinlikler, bilimsel projelerin paylaşılması ve akademik iş birliklerinin geliştirilmesi açısından önemli bir platform sunmaktadır.

Her hafta düzenlenen bu toplantılar, tıp fakültesi mensuplarına güncel bilimsel gelişmeleri takip etme, projelerini paylaşma ve disiplinler arası iş birliği imkânı sunuyor. Tüm öğrencilerimizin, asistanlarımızın ve öğretim üyelerimizin katılımına açık olan “Proje Pazarı” toplantıları, önümüzdeki haftalarda da devam edecek.

Bilim ve akademiye ilgi duyan herkes, bu değerli etkinliklere katılarak bilgi alışverişinde bulunabilir ve akademik dünyaya katkı sunabilir.

Tüm akademik camiamızı bu verimli bilimsel buluşmalara davet ediyoruz!

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı